Ligestilling i husholdningsøkonomien

I traditionelle husholdninger har det gennem tiden været manden der stod for de økonomiske spørgsmål i hjemmet, men i dag er det i lige så høj grad kvinder der har de privatøkonomiske bukser på.

At have en privatøkonomi der hænger sammen, er for de fleste mennesker basalt for et godt levegrundlag, uden stress over hvor pengene til at betale de månedlige regninger skal komme fra. Ifølge European Consumer Payment Report Danmark 2019 er kvinder ofte mere ansvarlige og har bedre betalingsmoral end mænd.

Kvinder er selvsikre i deres egne økonomiske evner

9 ud af 10 kvinder siger, at de er selvsikre i deres egen evne til at betale regninger til tiden, og kun ganske få tror ikke på egne evner. Denne selvsikkerhed kan blandt andet bunde i graden af økonomisk forståelse og uddannelse. 60% kvinder mener, at de har fået økonomisk uddannelse der gør, at de uden problemer kan styre hjemmets daglige økonomi - 56% mænd siger det samme. Når det kommer til mere komplekse økonomiske beslutninger, føler mænd sig til stadighed bedre rustet end kvinder.

Betalingsmoralen høj blandt danskerne - især hos kvinder

Både de danske mænd og kvinder gør en ære ud af at betale deres regninger til tiden - faktisk er de nogle af de bedste i Europa, kun overgået af Spanien. 4 ud af 5 siger, at de i løbet af det sidste år har betalt alle deres regninger til tiden. I de tilfælde hvor betalingen falder for sent, er der dog den signifikante forskel, at hvor der for kvinder ofte er tale om en engangsforseelse, betaler mænd jævnligt for sent.

De danske mænd er ikke alene. I Norge, Estland, Irland og Litauen, betaler den mandlige del af befolkningen jævnligt deres regninger for sent.

Ifølge European Consumer Payment Report er mænd mere tilbøjelige til kontinuerligt at betale for sent.

Kvinder kæmper for at få enderne til at mødes

Når det handler om at få pengene til at slå til, kæmper kvinder generelt hårdere end mænd. 24% af kvinderne siger, at pengene sjældent rækker til sidst på måneden, hvor det samme kun gælder for 14% af mændene. Dette kan til dels skyldes, at kvinder i højere grad prioriterer at betale regninger frem for at have penge til forbrug.

Ønsker du mere indsigt i danskernes økonomi og forbrugsvaner?

Du kan finde ud af meget mere i European Consumer Payment Report Danmark 2019. Rapporten er baseret på en undersøgelse foretaget blandt 1.000 danske forbrugere.