FN’s Internationale SMV-dag: små og mellemstore virksomheder presses stadig til at acceptere længere betalingsbetingelser

6 ud af 10 SMV'er i Europa oplever at blive presset til at acceptere længere betalingsbetingelser. 1 ud af 4 siger, at presset kommer fra store multinationale selskaber.

Den 27. juni markerer FN for anden gang den internationale dag for mikro-, små og mellemstore virksomheder, der anerkender det afgørende bidrag, som virksomheder der beskæftiger færre end 250 personer gør, til økonomier rundt om i verden.

ICSB (The International Council for Small Business) estimerer at 90 procent af alle verdens virksomheder er små og mellemstore virksomheder (SMV'er), som tegner for mellem 60 og 70 procent af den globale beskæftigelse, og 50 procent af den samlede BNP.

På trods af anerkendelsen, er mange SMV’er ikke humør til at fejre.

Bekymrende resultater i European Payment Report

Som en ny rapport fra Intrum viser, bliver mange SMV’er bedt om at acceptere betalingsbetingelser, der er længere end de føler sig komfortable med. De bekymrende resultater kommer fra European Payment Report, et årligt barometer for den europæiske økonomi, som giver indsigt betalingsadfærd og økonomiske sundhed hos europæiske virksomheder.

I år svarede 64 procent af SMV'erne, at de blev bedt om at acceptere længere betalingsbetingelser end de føler sig komfortable med. Selvom større virksomheder også står over for udfordringen med længere betalingsbetingelser, rapporterede 26 procent af SMV'erne, at de var blevet bedt om de længere betalingsbetingelser af et stort selskab. 23 procent accepterede disse vilkår.

Rapporten fandt også, at når betalingen skal falde til SMV’erne, betaler virksomhederne i gennemsnit deres regninger efter 40 dage, en stigning fra 35 dage i 2018, og den offentlige sektor betaler i gennemsnit efter 41 dage, en stigning fra 40 dage.

Disse stigende tendenser tyder på, at de dårlige betalingsvaner for både virksomheder og den offentlige sektor forværres.

Forsinkede betalinger påvirker SMV'ernes rentabilitet

De forsinkede betalingers påvirkning er tydelig. Ifølge resultaterne fra European Payment Report angiver 30 procent af SMV'erne, at forsinkede betalinger har stor indflydelse på deres forretning med hensyn til forringelse af likviditeten, og 27 procent siger det samme vedrørende tabt af indkomst. Dette har betydelige konsekvenser, der truer disse virksomheders cash flow, eller selve deres eksistensgrundlag.

Hvordan løser vi betalingsproblemet?

Flere end 4 ud af 10 af de adspurgte til European Payment Report siger, at ny national lovgivning og frivillige initiativer vil mindske problemet med forsinkede betalinger.

I de senere år har Intrum været en fremtrædende aktør i bl.a. Sverige, for at betalingsfrister skal fastsættes til 30 dage. I 2018 lancerede den svenske regering, sammen med nogle af landets virksomhedsledere, et frivilligt 30-dages betalingskodeks, som er stærkt støttet af Intrum.

Intrum er også i regelmæssig kontakt med Europa-Kommissionen i Bruxelles, for at præsenterer vores resultater for europæiske politikere og administratorer, da de ser på yderligere måder at takle problemstillingen omkring forsinkede betalinger.