Gæld på skoleskemaet

Intrum underviser gymnasieelever omkring gæld, og de risici dårlig gæld kan føre med sig.

Gæld på skoleskemaet

Rod i privatøkonomien kan medføre store konsekvenser for den enkelte og ikke bare påvirke den økonomiske situation, men også det mentale helbred. Ifølge Intrums forbrugeranalyse siger hver tredje, at bekymringer omkring regninger påvirker deres generelle velbefindende negativt.

Selvom mange føler sig sikre i egne evner til at håndtere deres daglige økonomi, ses et tydeligt behov for yderligere uddannelse i privatøkonomi og fokus på den økonomiske forståelse. 1 ud af 3 kender eksempelvis ikke definitionen på basale økonomiske termer som budget, ÅOP og variabel rente.

Især unge har behov for yderligere økonomisk forståelse. 28% blandt unge mellem 18-21 år siger, at de ikke føler, at de har fået en tilstrækkelig økonomisk uddannelse til at styre deres privatøkonomi, og at de ofte må søge råd hos andre.

For mig er det utrolig vigtigt at bidrage til de unges økonomiske uddannelse og forståelse, og at kunne give dem et indblik i de vidtrækkende konsekvenser der er ved gæld som ikke tilbagebetales rettidig. Vi ser desværre at gældsættelsen allerede starter i en ung alder. Hos RKI er 18 årige i gennemsnit registreret med 1,19 betalingsanmærkning, og tallet stiger desværre kun gennem 20’erne. Det er en ærgerlig måde at starte sit voksenliv, da vi ofte ser, at dette kan forfølge de unge mennesker gennem hele livet.
Tina Willadsen, Juridisk Manager hos Intrum

Intrums forbrugerundersøgelse viser også at danskerne anser skolen for at have en vigtig rolle, i at uddanne sine elever i privatøkonomi. For 50% er skolen den primære kilde til økonomisk uddannelse. I de tilfælde hvor skolen ikke slår til, bærer forældre et stort ansvar i at lære deres børn omkring privatøkonomiske forhold.

Tina Willadsen, Juridisk Manager hos Intrum, holder årligt oplæg for flere gymnasieklasser. "For mig er det utrolig vigtigt at bidrage til de unges økonomiske uddannelse og at kunne give indblik i de vidtrækkende konsekvenser ved gæld".

Tina Willadsen fortsætter "Unge mennesker har stor risiko for at blive fanget i en ”gældsfælde”, fordi det kun kræver få klik at købe ting på afdrag. Derfor er det vigtigt for os at bidrage til det samfundsmæssige ansvar der ligger i at uddanne unge omkring økonomi, så de forhåbentligt selv undgår at ”gå i fælden”.


Læs også