Hver femte må låne penge til julegaver

Julen er en tid, hvor den travle hverdag erstattes af hjemlig hygge og glade dage sammen med familie og venner. Pakkekalendere, julefrokoster og gaver er en dyr fornøjelse, som ikke alle har råd til at betale. Ifølge en ny undersøgelse fra Intrum, bekymrer mange danskere (16%) sig for, hvordan de skal få råd til julegaver.

Danskerne bruger rigtig mange penge på julegaver, faktisk angiver 30% at de bruger langt flere penge på julegaver end de burde og især unge kan have svært ved at styre købelysten. Hele 42% mellem 18-24 år siger, at de bruger flere penge på julegaver end de burde. Den ældre generation på 65+ har nemmere ved at lade pungen blive i lommen - her vedkender 21% at de bruger for mange penge på gaver.

Undersøgelsen afslører også, at mange kæmper med at få julehygge og økonomi til at gå op i en højere enhed. 17% ser sig nødsaget til at måtte låne penge eller lave et overtræk, for at få råd til familiens julegaver.

En af konsekvenserne ved juleforbruget er velkendt; en presset januar. 21% beskriver januar, som den økonomisk mest pressede måned i løbet af hele året.

Det kan være fristende at glæde dem man holder af med dyre gaver. Det bider dog ofte sig selv i halen, når julen er overstået og vi når januar. Ved at beslutte sig for et gavebudget på forhånd, er det ofte nemmere at købe julegaver inden for privatøkonomiens råderum og ikke mindst undgå økonomiske kvaler i januar.
Jens Hjortflod, Adm. Direktør for Intrum i Danmark.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Intrum blandt 1.024 danskere i aldersgruppen 18-65 år og omhandler spørgsmål omkring privatøkonomi. Undersøgelsen blev gennemført i september 2018 og resultaterne er udgivet i European Consumer Payment Report Danmark 2018.