Økonomiske kvaler tvinger par til at blive sammen

På Valentines Day fejrer mange kærligheden, men ifølge en forbrugerundersøgelse foretaget af Intrum, er det ikke kun kærligheden der holder folk sammen, men det faktum, at de ikke har råd til at afslutte forholdet.

Intrums European Consumer Payment Report 2018 viser, at mange par ser sig nødsaget til at blive sammen af økonomiske årsager. 12% af de danske respondenter siger, at deres økonomiske situation har været årsag til, at de ikke har afslutter et romantisk forhold. Fordelingen nogenlunde ens blandt mænd og kvinder i Danmark. 13% af mændene og 11% af kvinderne siger, at økonomi spiller en rolle, i deres beslutning om at blive i parforholdet.

Europæiske par lider under høje leveomkostninger

Hos vores nordiske naboer er billedet nogenlunde det samme som i Danmark. Et samlet gennemsnit på 13% i de nordiske lande, ser sig nødsaget til at blive sammen. Længere mod syd er tendensen en helt anden. Ifølge Intrums undersøgelse, må 17% i Grækenland, 21% i Spanien og hele 23% i Frankrig blive sammen af økonomiske årsager.

Denne tendens skyldes til dels en høj arbejdsløshedsrate, samt høje boligudgifter, hvilket gør, at folk ikke har råd til at bo hver for sig. Herudover koster det mindre at dele husholdningsudgifterne.

Det ikke at have råd til en bolig alene, er sommetider den eneste grund til at folk bliver sammen. En meget skæv fordeling af indkomst kan også påvirke magtdynamikken i forholdet kraftigt, som igen kan forårsage alle mulige problemer for parforhold.
Björn Hedensjö, psykolog og forfatter

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Intrum blandt 24.398 europæere, heraf 1.024 danskere, i aldersgruppen 18-65 år og omhandler spørgsmål omkring privatøkonomi. Undersøgelsen blev gennemført i september 2018 og resultaterne er udgivet i European Consumer Payment Report 2018.