Europæiske forbrugere står over for vanskeligheder med at navigere i en stadig mere usikker verden

Den økonomiske stres blandt de europæiske forbrugere stiger, hvilket påvirker deres generelle velbefindende. Næsten halvdelen af forbrugerne oplever, at niveauet af regninger stiger hurtigere end deres indkomst kan følge med.

Ifølge en ny rapport fra Intrum, European Consumer Payment Report, er europæerne pressede på flere parametre. 

 • Lånekulturen er stigende, især blandt de unge europæere. Et stigende antal har lånt penge, eller er nået deres kreditgrænse, for at kunne betale regninger.
 • I takt med at økonomiske udfordringer vokser, kæmper forbrugerne med at spare op til deres langsigtede økonomiske sikkerhed. 36% siger, at de vil have svært ved, at få råd til en god pension.
 • Europæerne overvurderer deres egne økonomiske færdigheder. 69% mener, at deres økonomiske uddannelse har været tilstrækkelig, men da  deres færdigheder blev testet, lykkedes det ikke for 37%, at matche grundlæggende økonomiske termer til deres korrekte definitioner. Dette var især en udfordring for unge (18-21 årige), hvor 50% fejlede.
Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark

Rapporten viser, at regninger fortsat overgår den generelle indkomst, hvilket øger den økonomiske stres blandt forbrugerne. I husholdninger med børn, bekymrer dette 48% af forældrene.

De europæiske forbrugere står over for vanskeligheder med, at navigere i en stadig mere usikker verden. Resultaterne fra vores rapport viser, at der er en stigende lånekultur, da flere forbrugere nu kæmper med, at følge med stigende leveomkostninger.
Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark.

Opsparing til fremtiden

Selvom størstedelen (75%) af de europæiske forbrugere formår, at lægge en del af deres løn til side hver måned, finder over halvdelen (52%) beløbet for lavt og ville ønske, at de var i stand til at spare mere op. Når spurgt ind til opsparingens formål, nævner blot 30% pension, som en vigtig motivationsfaktor. Baseret på deres evne til at spare op på langsigtet niveau, siger to femtedele (36%), at de nok ikke vil få råd til et komfortabelt pensionsliv.

Afhængige af kredit

De europæiske forbrugere bliver mere og mere afhængige af kredit, til at finansiere deres leveomkostninger. Denne kultur er drevet af pres fra sociale medier, online shopping og øget tilgængelighed til hurtig kredit. Omkring halvdelen (51%) af de 18-21-årige hævder, at sociale medier lægger pres på dem for, at forbruge mere end de burde.

I takt med at de økonomiske udfordringer vokser, er det ekstra vigtigt, at have en grundlæggende økonomisk forståelse. Desværre ser det ud til, at netop de økonomisk færdigheder er utilstrækkelige - især hos den yngre del af befolkningen. Resultaterne viser tydeligt behovet for, og nødvendigheden i, at fortsætte med at arbejde for en sund økonomi for forbrugerne.
Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark.

Finansielt velværebarometer

Et nyt element i European Consumer Payment Report 2019, er lanceringen af Intrum Financial Wellbeing Barometer. Barometret giver yderligere mulighed for at sammenligne og have føling med forbrugernes finansielle velvære, på tværs af 24 europæiske markeder.

Barometeret præsenterer en samlet score for det finansielle velvære for hvert land – en aggregeret score, kombineret af fire grundpiller; evne til at betale regninger til tiden, kreditfrihed, opsparing til fremtiden og finansiel forståelse.

På det overordnede finansielle velvære rangerer Tyskland, Østrig og Sverige i toppen, mens Grækenland, Litauen og Polen ligger i bunden.

Hovedbudskaber for 2019:

 • Evne til at betale regninger til tiden
  • Tyske og danske forbrugere er selvsikre i deres evne til at betale regninger til tiden.
  • Sunde disponible indkomster i Norden.
  • Et udfordrende finansielt billede i Grækenland
 • Kreditfrihed
  • Lånekulturen spiller en stor rolle i lande med høj bruttogældskvote - såsom Danmark.
  • En stigende lånekultur i Central- og Østeuropa.
 • Opsparing til fremtiden
  • Forbrugernes evne til langsigtet opsparing er især positiv i Sverige, Schweiz og Tyskland.
  • Der er et højere niveau af økonomisk forståelse hos de højest rangerende lande.
 • Finansiel forståelse
  • Der er sammenhæng mellem finansiel forståelse og evne til at spare op til fremtiden.
  • Der er en bred vifte af uddannelseskilder blandt lande, der rangerer højt. I den forbindelse er britiske og irske forbrugere mere tilbøjelige til at søge rådgivning fra uafhængige økonomiske eksperter.

Om European Consumer Payment Report 2019

Rapporten er baseret på en undersøgelse foretaget i 24 europæiske lande blandt 24.004 forbrugere, herunder 1.000 i Danmark. Formålet med rapporten er, at få indsigt i de europæiske forbrugeres hverdag, herunder deres forbrugsvaner og evne til at håndtere privatøkonomi.