Husk at få betaling før ferien

Har din virksomhed fakturaer og tilgodehavender som har hobet sig op? Så er det en god idé at få det af vejen, inden du tager på ferie. Du kan da nyde en velfortjent pause, uden at bekymre dig om virksomhedens økonomiske situation.

Forbedr din virksomheds cash flow

Ferie er det perfekte tidspunkt at få slappet af og lade batterierne op. Har du styr på dine tilgodehavender, slipper du for at vende tilbage til ekstra arbejde. Brug lidt tid på at følge op på kunder med ubetalte fakturaer, for at holde et stabilt cash flow.

Her er 3 opgaver du bør prioritere, inden du tager på ferie:

1) Husk at fakturere alle ordrer inden din ferie

For at opretholde et stabilt cash flow, bør du fakturere dine kunder med et samme. Hvis du har ubehandlede ordrer i dit system, skal du huske at fakturere disse, før du tager på ferie. Efter et stykke tid kan det være vanskeligt at huske, de aftaler der blev indgået inden ferien.

Ved at fakturere før ferien, er det lettere for både dig og din kunde at huske handelsbetingelserne, og sandsynligheden for at der opstår misforståelser og uoverensstemmelser er dermed mindre. Herudover vil hurtig fakturering øge sandsynligheden for rettidig betaling.

Læs mere om hvordan du laver en god faktura

2) Følg op på alle ubetalte fakturaer og tilgodehavender

Det er vigtigt, at du følger op på alle fakturaer, som dine kunder ikke har betalt. Ved at følge op med det samme, vil din kunde højst sandsynligt betale, inden ferien starter.

Følg disse trin, for at få dine penge så hurtigt som muligt:

Lav en oversigt over alle betalte og ubetalte fakturaer:

Hvis du ikke har et rykkerstyringssystem, bør du lave en oversigt over alle ubetalte fakturaer, f.eks. ved hjælp af et Excel-dokument. Din oversigt bør indeholde information som:

  • Fakturanummer
  • Kunde
  • Beløb
  • Fakturadato
  • Forfaldsdato
  • Dato for første rykker
  • Dato for anden rykker
  • Kommentarer

Det er et fordel, hvis din oversigt er et dynamisk dokument, så du kontinuerligt kan opdatere aftalte betalingsbetingelser og registrere betalinger. Dette betyder, at du ikke behøver at bruge en masse penge på et avanceret økonomisystem, for at følge op på kunder som ikke har betalt.

Følg op på kunder der ikke har betalt:

Har du og din kunde aftalt en betalingsdato er det vigtigt, at du følger op på denne dato. Det kan være en god idé, at du udover at opdatere din Excel-oversigt, også opdaterer betalingsdatoen i din kalender, så du får en påmindelse omkring det.

Gennemgår din kunde en økonomisk svær periode, er det vigtigt, at du har en åben dialog om, hvornår de forventer at kunne betale. Klar kommunikation vil gavne jer begge, så I kan bevare en god relation.

Læs mere om krav til rykkerprocessen og inkassoregler

Få et overblik over dine tilgodehavender
FÅ ET OVERBLIK: Lav en oversigt over alle tilgodehavende, så ved du, hvornår du skal sende en betalingspåmindelse, og hvornår du skal overføre fakturaen til inkasso.

3) Når betaling tager for lang tid - send fakturaen til inkasso

Hvis du har sendt en rykker og haft en åben dialog med din kunde, men stadig ikke har modtaget betaling, bør du overveje at sende sagen til inkasso - og gerne inden din ferie. Du kan sende en sag til inkasso 10 dage efter, at du har sendt et inkassovarsel (inkassovarslet er typisk den sidste rykker du sender). Jo tidligere du sender en sag til inkasso, jo større er chancerne for at få dine penge igen.

Oplever du problemer med kunder der ikke betaler, kan du overveje, om du skal samarbejde med et inkassobureau. Inkasso er en effektiv måde at sikre, at dine kunder prioriterer fakturaerne fra din virksomhed.

Læs om hvordan en inkassosag forløber hos Intrum 


Ønsker du at forbedre din virksomheds cash flowet?

Lad os hjælpe dig

Læs også