Manglende økonomisk forståelse kan påvirke dit mentale velvære

Globale recession, voksende uligheder og klimakrisen bidrager betydeligt til vigtigheden af at dygtiggøre sig — mere end nogensinde før. Bedre økonomisk forståelse blandt forbrugerne gør det lettere for dem at få kontrol over egen økonomi, og dét kan påvirke det mentale velvære.

Den 24. januar markeres UNESCO femte Day of Education, med temaet ’ved investering i mennesker bør uddannelse prioriteres'.

God økonomisk forståelse gør, at man kan fungere i samfundet og nyde livet uden at bekymre sig om at kunne opfylde egne økonomiske forpligtelser. I en tid hvor leveomkostningerne stiger, er det afgørende at folk ved, hvordan de bruger pengene  fornuftigt og samtidig kan spare op. 

Intrums European Consumer Payment Report 2022 viser, at folk med god økonomiske forståelse klarer sig bedre i økonomiske nedgangstider, og de er mere optimistiske med hensyn til fremtiden. 

10. udgave af European Consumer Payment Report

Folk uden økonomisk forståelse forventer at komme til at misligholde forpligtelser

Hver anden (49 procent), som har dårlig økonomisk forståelse, forventer at komme til at misligholde en elregning mindst én gang i løbet af de næste 12 måneder — sammenlignet med 29 procent af dem med god økonomisk indsigt. 

At opnå indsigt har en enorm indflydelse på den enkelte persons evne til at klare de økonomisk barske tider, vi har nu, med høj inflation og stigende renter.
Anna Zabrodzka-Averianov, Senior Economist, Intrum

Omkring 7 ud af 10 adspurgte med begrænset økonomisk forståelse, angiver, at de er ringere stillet nu end de var for 12 måneder siden.

Begrænset økonomisk forståelse påvirker det mentale velvære

ECPR-rapporten viser, at 59 % af de der har begrænset økonomisk forståelse, er bekymrede for høje renter uden helt at forstå, hvordan de bliver påvirket.

De aktuelle økonomiske udfordringer betyder, at forbrugerne er nødt til at forstå, hvordan rentestigninger og inflation kan påvirke dem både nu og i fremtiden, så de kan tage de nødvendige forbehold og sikre deres privatøkonomi. Det er aldrig for sent at lære at administrere penge, og i Intrum ved vi, at handling er vejen frem — uanset alder og hvor i livet man befinder sig.
Camilla Gulsett, Sustainability Manager, Intrum Scandinavia

Næsten hver fjerde forventer at lade være med at betale regninger

Vi arbejder med folk på tværs af alle de lande, hvor vi er til stede, med at forbedre deres økonomiske forståelse. For eksempel arbejder vi i Norge sammen med Røde Kors Netværk omkring projektet ”endt afsoning”, et tilbud der henvender sig til tidligere fængslede, som er på vej tilbage til et nyt liv. I Sverige lærer vi børn og unge om privatøkonomi via vores Spendido-app. I Danmark underviser vi på krisecentre og handelsgymnasierne.

Læs mere om Intrums arbejde med bæredygtighed, herunder økonomisk forståelse.

Læs mere om projektet "efter afsoning" (norsk) samt Spendido (svensk).

Forbrugere ønsker at forbedre deres viden om økonomi

At opnå økonomisk forståelse hos både unge og voksne bliver vigtigere og vigtigere for at sikre en fornuftig privatøkonomi. Derfor underviser Intrum blandt andet på handelsgymnasierne, så de unge kan få en sund økonomi som voksne.
At opnå økonomisk forståelse hos både unge og voksne bliver vigtigere og vigtigere for at sikre en fornuftig privatøkonomi. Derfor underviser Intrum blandt andet på handelsgymnasierne, så de unge kan få en sund økonomi som voksne.

Den gode nyhed er, at den spændte økonomiske situation motiverer folk til at dygtiggøre sig og bedre forstå deres privatøkonomi. Mere end halvdelen af de respondenterne fra Intrums rapport er nu aktivt i gang med at udvide deres viden om privatøkonomi, og deres forståelse vedrørende nøglebegreber er også forbedret i forhold til rapporten fra 2021. Omkring to ud af tre (64 %) kunne i 2022 definere inflation korrekt, og det er en stigning på 6% i forhold til 2021. 

Dog gælder denne forbedring dog ikke alle; 54 procent var således ikke i stand til at give det rigtige svar på et spørgsmål om, hvordan inflation kan påvirke en hypotetisk energiregning over en toårig periode.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget af Longitude på vegne af Intrum i perioden juli - august 2022. Resultaterne baserer sig på svar fra 1.000 danskere.

 


Ønsker du se hovedresultaterne fra rapporten?

Betalingsevne og tanker om fremtiden