Hold dig opdateret omkring betalingsadfærd og inkasso  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær en af de første til at få nyttig viden, plus invitationer til webinarer direkte i din indbakke. 

Læs mere ›

7 tips til inddrivelse af gæld

At få betaling for varer og tjenesteydelser, er kernen i en bæredygtig virksomhed. Dårlig gæld og forsinkede betalinger kan medføre afskedigelse af personale, likvide problemer og konkurs. I ekstreme tilfælde kan det endda udsætte ejere og direktører for personlig hæftelse.

Derfor er det vigtigt, at gøre inddrivelse af gæld til en prioritet – og ikke kun i krisetider. Best practice inden for gældsinddrivelse handler om, at beskytte de penge virksomheden allerede har tjent.

Best practice inden for gældsinddrivelse handler om, at beskytte de penge virksomheden allerede har tjent. Ved at etablere foranstaltninger vil du både øge virksomhedens bundlinje og chancen for effektiv inkasso.

To ting er altafgørende. 1) at skabe en professionel tilgang til at få betaling, og 2) være villig til løbende at revidere og forbedre den interne procedure.

Virkeligheden er, at få virksomheder kan undgå dårlig gæld, men forebyggelse er dog altid bedre end helbredelse. Ligegyldigt hvor stor eller lille din virksomhed er, bør du etablere og gennemføre foranstaltninger med henblik på, at minimere risikoen for udestående gæld. Dette vil øge chancen for effektive inddrivelsesinitiativer. Det vil også bidrage til virksomhedens bundlinje ved at undgå omkostningerne, tiden og besværet det er i at jagte debitorer.

Der er nogle grundlæggende ”dos & don'ts” i forbindelse med inddrivelse af gæld:

 1. Vær villig til at forhandle om gælden

  Ved at være fleksibel og realistisk kan du undgå eventuelle tvister og øge sandsynligheden for at få betaling. Hvis det er nødvendigt, kan der indgås en ordning for forsinket betaling eller en afdragsplan. Husk altid at følge op på betalingsfrister.
 2. Hav dokumentationen i orden

  Al kommunikation - både skriftligt og mundtligt - vedrørende krav og anmodninger om betaling skal være klare, præcise og udførlige. Det er vigtigt at du kan fremlægge den nødvendige dokumentation i tilfælde af, at sagen går til inkasso eller ender i retten. Da har du dit på det tørre.
 3. Lær af dine fejltagelser

  Undgå at begå den samme fejltagelse to gange ved, at være opmærksom på de juridiske handelsvilkår og betingelser. Lav praktiske forbedringer, såsom at kræve betaling med det samme, gøre brug af kredittjek og kontinuerligt revurdere faktureringsprocessen.
 4. Bed om professionel hjælp til inddrivelse tidligt i forløbet

  Hvis dine breve og telefonopkald ikke udmunder i en betaling, bør du, så tidligt som muligt tage dine gældskrav til en professionel kreditstyringspartner. Et inkassofirma er specialister i betalingstendenser og har specialiserede inkassoprocesser, som gør at du ofte vil få betaling hurtigere. Herudover slipper du for de administrative opgaver.
 5. Overhold altid lokal lovgivning

  Hvis du går for vidt i inddrivelsesprocessen, risikerer du at bryde loven. Vær derfor opmærksom på at du overholder de lovmæssige krav til rykker- og inkassoproces, eksempelvis med hensyn til tidsfrister, omkostninger og gebyrer.
 6. Gør det aldrig personligt

  Trusler og intimidering er ulovlige og kan ende med, at du sigtes i retten. Lad ikke følelserne komme i vejen.
 7. Vær realistisk omkring det skyldte beløb

  Omkostninger ved at benytte professionelle, som eksempelvis advokater, kan føre til høje juridiske omkostninger samt kræve mange ressourcer, som ofte er ud af proportion i forhold til det skyldte beløb. I stedet for at tage kravet direkte i retten, kan det være besparende at rykke for betalingen via en udenretlig inkassoproces først.

Har du brug for hjælp til inddrivelse?

Vi kan hjælpe dig