Privatøkonomien spænder ben for danskernes parforhold

Orden i privatøkonomien gør det muligt at fokusere på den person, der får hjertet til at slå en smule hurtigere i hverdagen. Men 1 ud af 5 har svært ved at tale om økonomi med deres partner og mener samtidigt, at deres forhold ville være bedre, hvis de havde mere styr på deres økonomi og daglige udgifter

Orden i privatøkonomi gør det muligt at fokusere på den person, der får hjertet til at slå en smule hurtigere i hverdagen

Mange har svært ved at tale om økonomi med deres partner

Privatøkonomi er muligvis ikke det emne, du vil tale med din partner om, men at have et fælles og klart billede af husstandens indkomst og udgifter lægger et godt fundament for at undgå uventede omkostninger i fremtiden.

Ifølge Intrums årlige forbrugerundersøgelse har hver femte svært ved at tale åbent om økonomi med deres partner. Det er især de 22-37 årige, der har svært ved den åbne kommunikation - 3 ud af 10 i denne aldersgruppe oplever det som en stor udfordring. Også forældre med hjemmeboende børn (29 procent) kæmper med at tale med deres partner omkring økonomiske spørgsmål og mange peger på, at partnerens dårlige forståelse for økonomiske forhold skader familien.

Bedre kontrol med økonomien = bedre parforhold?

Hver femte mener, at det ville være bedre for deres forhold, hvis de havde mere styre på deres økonomi og var bedre til at håndtere regninger og opsparing. Betydeligt flere unge end ældre er af denne holdning; henholdsvis  24 procent i alderen 18-21 og kun 7 procent blandt 65+.

Blandt børnefamilierne siger 28 procent, at det ville være en fordel for deres parforhold, hvis den daglige økonomi blev håndteret på en bedre måde. Hver fjerde siger desuden, at det eneste tidspunkt de skændes med deres partner er, når de taler om penge.

Selvom privatøkonomien kan give knas i parforholdet, oplever mange, at deres økonomiske situation har været en faktor for at blive i et forhold, som ellers havde været afsluttet. Hver tiende bliver sammen med partneren på grund af den økonomiske stabilitet og blandt de 22-37 årige er dette oppe på 2 ud af 10.

5 lifehacks til en sund privatøkonomi

  1. Lav et fælles budget, så både du og din partner får et klart overblik over, hvilke indtægter og udgifter I har hver måned.
  2. Betal dine regninger senest dagen før forfaldsdatoen.
  3. Prøv at holde de faste omkostninger nede.
  4. Underskriv aldrig en købsaftale, før du har læst alle vilkår og betingelser.
  5. Hvis du har penge tilbage i slutningen af måneden - spar op til dine drømme.

Om rapporten

European Consumer Payment Report Danmark 2020 er baseret på en undersøgelsen foretaget af Intrum blandt 1.000 danske forbrugere og omhandler spørgsmål omkring privatøkonomi, økonomisk trivsel og betalingsadfærd.

Download rapporten