Europæiske virksomheder forbereder sig på historisk recession

Intrum offentliggør i dag den fulde European Payment Report efter sommerens særlige whitepaper-udgave om de negative økonomiske disruptioner, der hovedsagelig skyldes Covid-19-pandemien. Resultaterne viser rystede europæiske økonomier og mange brancher i stilstand.

Næsten 6 ud af 10 respondenter siger, at en paneuropæisk recession er på top tre over udfordringer, når det gælder rettidige betalinger fra forbrugere de næste tolv måneder.

Restaurationsbranchen på tværs af Europa frygter en recession; 4 ud af 10 siger, at en recession vil have en alvorlig indflydelse på deres forretninger - det højeste antal i undersøgelsen.

"Virksomheder tager nu de nødvendige skridt til at forberede sig på en recession forårsaget af pandemien. Evnen til at forudsige og styre sine finansielle prioriteter og ikke mindst cashflow er væsentligt. Faldne indtægter i mange brancher har øget presset på likviditeten og virksomhedernes egen betalingsevne. Den indledende indvirkning på det europæiske betalingslandskab er fortsat dramatisk", siger Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark.

Ejendomshandel og byggeri ramt hårdest af sene betalinger

En recession vil ramme brancher på forskellige måder. Rapporten fremhæver eksempelvis, at virksomheder inden for ejendomshandel og byggeri er hårdest ramt af forsinkede betalinger. 41 procent af disse virksomheder siger, at de har måtte acceptere længere betalingsfrister for at undgå konkurs, hvor det europæiske gennemsnit er 35 procent.

Samtidig kæmper virksomheder inden for hotel og restaurationsbranchen i hele Europa stadig med forskellige regerings- og myndighedsrestriktioner. 4 ud af 10 fra denne branche (42%) siger, at en recession vil have en alvorlig indflydelse på deres forretninger - det højeste tal ud af de 11 sektorer, Intrum har undersøgt.

Byggebranchen presset af sene betalinger
Byggebranchen hårdest ramt af sene betalinger: 41 procent siger, at de har måtte acceptere længere betalingsfrister for at undgå konkurs.

Nedskæring af omkostninger og begrænsning af nyansættelser

I rapporten skiller to foranstaltninger blandt europæiske virksomheder sig tydeligt ud. For at beskytte deres virksomhed og forberede sig til en recession og en økonomisk omvæltning, planlægger 38 procent af respondenterne at skære ned på omkostningerne, mens 35 procent vil være mere forsigtige med hensyn til at optage gæld. 29 procent siger, at de planlægger at begrænse rekruttering for at forberede sig til en recession, hvilket er en stigning fra 18 procent i 2019.

Betalingsgabet bliver stadig større

Flere end 4 ud af 10 respondenter (43 procent) mener, at risikoen fra debitorer stiger i løbet af de næste tolv måneder, og 19 procent siger, at den vil stige betydeligt. Virksomheder er under stigende pres pga. reduceret likviditet, hvilket giver mange af dem mulighed for at søge efter alternative måder at frigøre midler på.

Næsten halvdelen (46 procent) siger, at det voksende betalingsgab er en reel risiko for en bæredygtig vækst. Under coronakrisen sagde over halvdelen (51 procent), at forsinkede betalinger pressede virksomhedens likviditet, sammenlignet med 35 procent af de adspurgte før krisen.

Trods virksomhedernes bestræbelser for at finde løsninger til en bedre betalingspraksis, bliver tiden mellem den aftalte betalingsperiode og den faktiske betalingsvarighed større. Dette er en stigende bekymring, da det presser virksomheder ud i vanskelige økonomiske positioner. Bliver der ikke gjort noget ved dette, kan det tage de europæiske virksomheder længere tid at komme sig økonomisk.
Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark.

Få mere viden omkring betalingstendenser