Danskernes økonomi hårdt presset af julen

En ny undersøgelse viser, at cirka hver femte dansker føler sig presset til at optage gæld for at imødekomme forventningerne til julen, og at de vil have mere gæld efter julen 2021 end nogensinde før.

Hver femte dansker føler sig presset til at optage gæld for at imødekomme forventningerne til julen.
18 procent af danskerne føler sig presset til at optage gæld omkring julen for at betale for mad og gaver, fordi de føler, at det forventes af dem. Hver femte forventer desuden, at de vil have mere gæld efter julen 2021 end nogensinde før.

Det er ikke nogen hemmelighed, at julen kan være dyr. Der skal mad på bordet og gaver under træet, og forventningerne er høje. For cirka hver femte dansker rækker pengepungen ikke til disse forventninger. Det viser forbrugerrapporten European Consumer Payment Report 2021 foretaget af Intrum. I undersøgelsen angiver 18 procent af danskerne, at de optager meget gæld omkring julen for at betale for mad og gaver, fordi det holder familien samlet, og fordi de føler, at det forventes af dem. Hver femte dansker forventer, at de vil have mere gæld efter julen 2021 end nogensinde før.

Julen er et af de tidspunkter, hvor danskerne optager mest gæld. December måned skal være ekstra sød, og det kan betyde, at nogle føler sig nødsaget til at låne penge for at finansiere julehyggen. Det løser problemet her og nu, men kan have mere langsigtede konsekvenser. Hos Intrum oplever vi generelt en stigning af inkassosager i månederne efter jul, når regningerne skal betales.
Jens Hjortflod, Global Direktør for Strategiske Kundeforhold hos Intrum.

Det er især gaver til den bedre halvdel, der kan slå bunden ud af julebudgettet. I undersøgelsen angiver 13 procent, at køb af gaver og forkælelse af partneren er den primære årsag til, at de overskrider deres kassekredit. I tillæg anslår 12 procent, at deres partner ville forlade dem inden for et år, hvis de ikke brugte så mange penge på deres partner, som de gør nu.

Julen bliver aldrig den samme som før pandemien

Selvom det ikke er noget nyt, at julen presser danskernes økonomi, så har Covid-19-krisen gjort det endnu sværere for en del af danskerne. Undersøgelsen viser, at det især er lavindkomstfamilier, der er blevet økonomisk påvirket af Covid-19-krisen. Hver fjerde dansker kæmper med økonomien og har lånt penge eller overskredet deres kassekredit for at betale regninger inden for de sidste seks måneder. I undersøgelsen går 22 procent af danskerne så langt som at sige, at de ikke tror, julen nogensinde bliver den samme som før pandemien.

Jens Hjortflod, Global Direktør for Strategiske Kundeforhold hos Intrum.
Jens Hjortflod, Global Direktør for Strategiske Kundeforhold hos Intrum.

"Covid-19 har givet danskerne en ny bevidsthed omkring deres privatøkonomi. For mange er julen fyldt med bekymringer, fordi de føler sig nødsaget til at optage gæld for at imødekomme egne og andres forventninger, selvom de ikke har lyst. Det kan kaste en skygge over julen, og vores undersøgelse viser, at bekymringer omkring økonomi og gæld faktisk påvirker danskernes generelle velbefindende negativt", udtaler Jens Hjortflod, Global Direktør for Strategiske Kundeforhold hos Intrum.

Således angiver 26 procent, at de er mindre komfortable med at optage gæld i dag, end de var inden Covid-19-krisen, mens 27 procent siger, at bekymringer omkring gæld og økonomi har en negativ effekt på deres generelle velbefindende.


Om European Consumer Payment Report 2021

Rapporten er baseret på en undersøgelse foretaget på tværs af 24 europæiske lande. Der er indsamlet data fra 24.012 forbrugere, herunder 1.000 i Danmark, for at opnå indsigt i forbrugeres syn på deres egen økonomiske situation, herunder deres forbrugsvaner og evne til at håndtere privatøkonomi.

Download rapporten