Skal dit forbrug på januar-kur? Få en sund start på året

Julen er ovre og det nye år er godt i gang. Har du spist alt for meget mad og spekulerer du over hvordan du skal fylde det hul, december har efterladt i din økonomi? Nu er det derfor tid til den klassiske januar-kur, også for privatøkonomien. Få vores bedste tips til, hvordan du kan få en økonomisk sund start på året.

Januar er hård for pengepungen og er generelt en økonomisk udfordrende måned. En netop afsluttet julefejring mødes brat af regninger på årsgebyrer, terminer og abonnementer - og for rigtig mange også et stort underskud på kontoen.

Det er vigtigt at få overblik over sin økonomi, især oven på en dyr julemåned. Januar sætter kursen for resten af året og det er vigtigt at privatøkonomien hænger sammen, så der også er plads til uforudsete udgifter i løbet af året.
Jens Hjortflod, Adm. Direktør hos Intrum i Danmark

Men når nu pengene allerede er brugt på julegaver og nytårsfest, hvad kan du så gøre for at udbedre skaden?

Et nyt år bringer nye muligheder med sig og det er derfor et godt tidspunkt at tage kontrollen over din økonomi tilbage.

Person går på træstamme i skoven
Trænger din økonomi til at komme på januar-kur, er det essentielt, at du får et overblik over din økonomiske situation. Start året sundt ud ved at lave et budget og nedbringe eventuel gæld.
  1. Få et overblik over din økonomi. Undersøg om du har lavet et overtræk på din konto, og tal eventuelt med din bank om, hvordan du kan komme tilbage i plus.
  2. Lav et budget. Det er en god idé at lave et budget for hele året, så du ved hvor mange penge du har tilovers, efter dine faste udgifter er betalt, og hvor stort dit rådighedsbeløb er pr. måned.
  3. Følg dit budget. Når du har lavet dit budget og fået overblik over dine udgifter og indtægter, er det tid til at følge det, og holde dig til det beløb, du har afsat til leveomkostninger og fornøjelser. Du behøver ikke være en økonom for hverken at følge eller lave et budget. Hvis din økonomi tillader det, bør du afsætte lidt til opsparingskontoen.
  4. Lav en opsparingsplan. Januar kan være en svær måned, at afsætte et stort beløb på en opsparingskonto, men selv et lille beløb vil hjælpe dig godt i gang. Har økonomien ikke rum til at spare op i denne måned, kan du lægge en plan for, hvordan du kan spare op i de resterende måneder i år. Ved at have lidt på kistebunden til næste år, kan det hjælpe dig til, at næste januar bliver knap så hård.
  5. Ryd op i abonnementer. Det nye år kan også være en god tid til at rydde op i dine abonnementer. Du kan ende med at spare mange penge på at tjekke priser hos andre leverandører (for eksempel på telefon eller fitness), eller opsige streamingtjenester du ikke længere bruger. Hvis du ikke ønsker at opsige dine abonnementer, er det ikke mange tilfælde muligt at sætte dem på pause.
  6. Undgå småomkostninger. Definer de typiske hverdagstyve som cappuccino på caféen på hjørnet eller småkøb i kiosken eller på tankstationen. For eksempel løber to kopper kaffe om ugen op i over 300 kr. om måneden. På et år svarer det til over 3.600 kr., som ville gøre sig bedre på en opsparingskonto.
  7. Har du købt på kredit? så sørg for at betale af så hurtigt som muligt, da der kan løbe fordyrende renter på dit lån. Kan du ikke betale det hele på én gang, kan du undersøge om det er muligt at indgå en afbetalingsordning.
    Har du meget gæld, lav da en liste over hvem du skylder penge, hvor meget du skylder og hvornår gælden skal indfries. På denne måde får du et godt overblik. Nu kan du gå i gang med, at lave aftaler med dine kreditorer, så du kommer sikkert af med din gæld.
  8. Betal regninger som er kommet til inkasso. Har du glemt at betale nogle af dine regninger midt i al julestressen, og er de nu gået videre til inkasso, så panik ikke. Sørg for at følge op på sagen og betal hurtigst muligt, så det ikke bliver endnu dyrere for dig. Kontakt inkassobureauet og tal med dem omkring din økonomiske situation og søg mulige løsninger.

Er du kommet til inkasso hos Intrum, vil vi altid gøre hvad vi kan for at hjælpe dig. Kontakt os hvis du har spørgsmål, eller ønsker råd om, hvordan du kan slippe af med gælden.


Få hjælp til at lave dit budget

Download gratis skabelon