Tips til at undgå uforudsete udgifter

Uforudsete udgifter kan stikke en kæp i hjulet for din daglige økonomi. Men er du forberedt på at uforudsete hændelser kan opstå, kan du forhindre, at det slår sprækker i budgettet. Her er vores bedste tips!

Tag højde for uforudsete udgifter i budgettet

Faste udgifter som husleje, internet, telefoni og forsikring er relativt nemme at forudse, og derfor en naturlig del af budgettet. Variable udgifter er derimod mere udfordrende:

Fritidsaktiviteter

Fritidsaktiviteter medfører ofte flere omkostninger end forventet. Du har måske oplevet at melde dig ind i en idrætsklub og afsætte midler til det årlige kontingent, men pludselig dukker der uforudsete udgifter til udstyr og tilbehør op. På samme måde koster biografbesøg og ture til forlystelsesparker langt mere end blot billetprisen. Husk også at inkludere snacks og mad i budgettet!

Her er 30 ting, du kan lave i weekenden uden at bruge penge.

Renovering

En anden udgiftspost, der altid ender dyrere end planlagt, er renovering. Selvom du har fået et pristilbud og lavet et grundigt budget, opstår der ofte uforudsete udfordringer undervejs i processen.

Se hvordan du kan planlægge din opsparing her!

Kæledyr

De fleste er klar over, at det at have et kæledyr indebærer yderligere økonomiske forpligtelser. Ligesom os mennesker har kæledyr brug for mad og daglig pleje, men hvad mange glemmer er, at kæledyr også kræver forsikring, regelmæssige besøg hos dyrlægen og pasning, når du er bortrejst. Dyr har skiftende behov, efterhånden som de ældes, så vær opmærksom på, at omkostningerne kan stige i fremtiden.

Mad og husholdningsapparater

Sidst, men ikke mindst, bruger vi ofte flere penge på mad og husholdningsapparater, end vi er klar over. Har du overvejet at købe en køkkenmaskine for at spare penge på hjemmebagt brød, eller investere i en kulsyremaskine for at reducere dine månedlige omkostninger på drikkevarer? Hvis ja, så tag også alle de nødvendige ingredienser i betragtning! Hvis du lader dig rive med af alt det ekstra - såsom forskellige meltyper til at teste forskellige opskrifter eller sirupper til at lave sodavand, kan du ende med at udhule besparelserne.

Sådan laver du et budget der fungerer.

En kvinde og en mand spiser på en burgerrestaurant.

Sådan undgår du uforudsete udgifter

For at kunne håndtere uforudsete hændelser, er omhyggelig planlægning nøglen til succes. Sådan finder du den rigtige balance mellem faste og variable udgifter:

 1. Kortlæg økonomien nøje 

  Start med at udarbejde et så detaljeret og konkret budget som muligt og medtag alle detaljer om indtægter, faste omkostninger og udgifter. Det giver dig et komplet overblik over din økonomi.
 2. Skeln mellem behov og ønsker

  Lær at skelne mellem nødvendige og valgfrie udgifter. Det er let at tro, at visse aktiviteter er essentielle for ens livskvalitet, men det kan virke kontraproduktivt, hvis du løber ind i økonomiske problemer. Det handler ikke om at nægte sig selv enhver lille fornøjelse, men at beslutte, hvilke udgifter man skal prioritere.
 3. Sæt økonomiske grænser

  Fastlæg faste beløb for specifikke udgifter, så undgår du at overskride dit budget.
 4. Beskyt bufferkontoen  

  Brug ikke bufferkontoen til unødvendige udgifter. Behold den til eksempelvis en uventet dyrlægeregning eller et fald i indkomst. Ved at have penge i baghånden undgår du økonomiske bekymringer og uro.
 5. Planlæg til fremtiden  

  Selvom det er udfordrende at forudsige uventede udgifter, er der også forholdsregler, du kan tage. Ved at afsætte penge til forsikring hver måned, opbygger du ekstra økonomisk sikkerhed til fremtiden.

Download din gratis budgetskabelon her!