Sådan laver du et godt budget

Føler du, at dine penge slipper hurtigt op, selvom du næsten lige har fået løn? Et budget hjælper dig med at planlægge din økonomi og holde bedre styr på, hvad du egentlig bruger dine penge til.

Der er mange fordele ved at lave et budget. Først og fremmest får du et bedre overblik over din økonomi. Du ser, hvad du bruger pengene på, og får måske en aha-oplevelse eller to. Ved at have et retvisende budget, er det meget lettere at træffe gode økonomiske valg.

Et godt budget kan for eksempel være nøglen til:

  1. at nå et langsigtet opsparingsmål, uanset om det er til en ny bil, ny bolig eller din drømmeferie.
  2. at undgå at komme bagud med regninger og oparbejde en dyr gæld.
  3. at få en mere behagelig hverdag, hvor pengene holder til næste lønningsdag - måske endda med ekstra penge på kontoen.

Vil du lave dit eget budget? Download gratis budgetskabelon

Dame sidder med kaffekop og smiler
Et budget gør det nemmere at træffe gode økonomiske valg.

Hvor skal jeg starte?

Heldigvis er det ikke så svært at lave et budget, som du måske tror. Et budget er ganske enkelt en oversigt over dine indtægter og udgifter. Den første du skal gøre er, at finde ud af hvor mange penge du tjener og hvor mange penge du bruger om måneden.

Trin 1: Indtægter

Start med det nemmeste - de faste indtægter du modtager hver måned. Normalt er dette løn eller overførselsindkomster. Husk også at medtage eventuelle lejeindtægter, børnebidrag eller lignende.

Trin 2: Faste udgifter

Faste udgifter er nemme at kortlægge da du ved hvornår når de kommer. Typiske eksempler på faste udgifter er: husleje eller andre boligudgifter, el/vand/varme, forsikringer, mobil, internet, transport, lån, A-kasse, fagforening og fritidsaktiviteter.

Vær opmærksom på, at beløbene kan ændre sig over tid, for eksempel hvis boligrenten ændres eller et kontingent stiger.

Faste udgifter faktureres ikke nødvendigvis hver måned. Et godt tip er, at splitte beløbet pr. måned i din budgetoversigt for at sikre, at omkostningerne fordeles jævnt.

TIP: Sådan kan du reducere dine faste udgifter

For at holde de faste udgifter så lave som muligt, kan du sammenligne priser på for eksempel forsikringer og mobilabonnementer. Måske kan du få det samme billigere fra en anden udbyder. Det findes mange forskellige sider, hvor du kan sammenligne priser, prøv for eksempel elpris.dk eller samlino.dk.

Trin 3: Variable udgifter

Variable udgifter er ting du ved, at du vil bruge penge på, men hvor du ikke ved præcist hvor meget det kommer til at koste. Dette kan være udgifter såsom; mad, tøj, underholdning, rejser og cafébesøg.

Hvilke beløb skal du fastsætte i budgettet? Det kan være svært at fastsætte beløb til variable udgifter. Via din netbank kan du tjekke kontooversigten og få en idé om, hvor meget du ca. plejer at bruge på tøj, mad etc. Dette er en fint udgangspunkt, og måske også mulighed for at justere på dit forbrug.

Uforudsete udgifter

Dit budget bør også indeholde et beløb til uforudsete udgifter. Så har du en buffer til den dag, hvor dit køleskabet går i stykker, din bil pludselig holder op med at fungere, eller du får en stor tandlægeregning. Netop udgifter til tandlæge (og dyrlæge) er typiske tilfælde.

TIP: Sådan kan du reducere dine variable udgifter

Find ud af hvad dine penge egentlig går til. For mange er det de små udgifter, der sniger sig til overraskende store beløb. For eksempel bliver to caffe latte om ugen hurtigt over 4.000 kroner om året, en halv liter cola om dagen over 5.000 kr. og en pakke cigaretter om dagen over 14.000 kr.  

Trin 4: Prioritér opsparing

Når du har fået et overblik over din indkomst og dine udgifter, er næste trin at se på, hvor meget du har tilbage til at spare op.

Hvis du synes det er svært at spare op, er det en god idé at oprette en separat opsparingskonto og sætte din netbank til lave en automatisk indbetaling hver måned.

Trin 5: Følg op på budgettet

Hemmeligheden bag et godt budget er, at følge op på det hver måned. Kontrollér hvor meget du faktisk har brugt og bliv mere opmærksom på, hvad du bruger penge på. Tænk over hvad du vil ændre, og justér dit budget løbende. Sker der ændringer i dit liv, er det især vigtigt, at justere dit budget og dit forbrug - det kan være du bliver skilt, får børn, mister dit job, eller andet der vil medføre ændringer i din økonomi.

Gode værktøjer der kan hjælpe dig med at lave et budget

Der findes mange skabeloner og værktøjer, som gør det nemmere at lave et budget.

  1. Brug netbank: Mange banker tilbyder, at man kan oprette sit budget direkte via netbank.
  2. Prøv en app: Ved at bruge en app, har du altid det fulde overblik lige ved hånden. Der findes et hav af apps, som kan hjælpe dig, du kan eksempelvis prøve Lommebudget, Spiir, Spenderlog, Buddy eller Mobills.
  3. Brug Excel eller Google Sheets: Google Sheets er gratis og er nemt at dele med andre. Det er derfor et ekstra godt redskab, hvis du har fællesøkonomi.