7 tips til hvordan du kan spare penge på mad

I Danmark bruger vi mange penge på mad, altså udgør indkøb af mad for de fleste en væsentlig udgiftspost i budgettet. Dog behøver der ikke ske store ændringer for at du kan spare flere hundrede kroner hver måned. Her får du vores 7 bedste tips til at spare penge på mad.

Bliv klar over hvad du har i skuffer og køleskab

Kig i skuffer og køleskab så du ved, hvad du har liggende. Brug nogle minutter på at undersøge, hvad du kan lave — baseret på de råvarer, du allerede har.  Brug fantasien og søg eventuelt efter opskrifter på nettet. På den måde får du brugt varer, som du måske ellers blot havde smidt ud. Det bidrager både til økonomi og bæredygtighed, og som en bonus har du måske fået udvidet dit kendskab til middagsretter.

Planlæg menuen for en uge ad gangen og køb stort ind

Sæt dig ned i starten af ugen og planlæg menuen for hele den uge eller måske for de næste 14 dage. Ved at planlægge måltiderne, lave indkøbslister og købe ind på én gang, kan du spare både tid og penge. Ved at handle kun én gang kan du undgå at lade dig friste til at lægge unødvendige varer i kurven; Jo flere indkøbsture i løbet af en uge, desto flere fristelser.

Bruger du mange penge på mad? Det kan være en god idé at sætte madindkøb på budgettet som en separat post.

Frys maden ned så den ikke risikerer at blive dårlig

De fleste fødevarer kan fryses. Hvis du har mere mad i køleskabet end du kan nå at spise inden udløbsdatoen, så frys den ned. Et godt råd er at skrive nedfrysningsdatoen på emballagen, så du altid har overblik over, hvor længe det har ligget på frost.

Det giver kun mening økonomisk at fryse mad ned, hvis du ikke glemmer hvad du har lagt i fryseren og ikke får det brugt. Lav enten oversigt over indholdet i fryseren og sørg for at holde den opdateret eller kig i den fra tid til anden, så du ved, hvad du faktisk har på lager.

Sløs ikke penge væk i dyre madbutikker eller på fast food

Den præcis samme vare kan måske koste forskelligt alt efter hvor du handler. Med mindre du har brug for helt specielle ingredienser til madlavningen, så kan du spare en del på at foretage dine indkøb i de såkaldte lavprissupermarkeder. Du kan også downloade en app, som sammenligner priser på dagligvarer - for eksempel Beepr.

Madvarer
VÆLG DEN RIGTIGE BUTIK: Den samme vare kan koste forskelligt alt efter hvor du handler.

Brug dine sanser og tag ikke kun udløbsdato som facit

De fleste dagligvarer har et udløbsdatostempel. Det er dog ikke nødvendigvis et facit for, hvor maden måtte blive dårlig. Brug derfor også dine sanser, når du skal vurdere holdbarheden istedet for blot at smide mad ud grundet udløbsdatoen. Du kan spare flere hundrede kroner pr. år ved ikke at smide mad ud, som faktisk stadig kan spises.


Du kan også downloade en stop-madspild-app, som eksempelvis TooGoodToGo.

Spis rester i løbet af ugen

Smid ikke rester fra tidligere middage ud men lav istedet en middag bestående af rester i løbet af ugen. På den måde reducerer du madspild og sparer tid på at lave mad fra bunden. Hvem ved, måske en menu bestående af 3 små retter såsom for eksempel lasagne, grønt salat og aspargessuppe er en spændende kombination og giver mod på nye? Mangler der lidt til at supplere middagen, så kunne du eksempelvis lune lidt brød eller servere kogt eller spejlæg til.

Reducér dit kødforbrug

Grøntsager og kornprodukter er billigere end kød, og så er det desuden mere miljøvenlige produkter. Ved at reducere dit kødforbrug, enten ved at indføre en vegetarisk middag om ugen eller ved at spise flere grøntsager end kød i forbindelse med dine måltider, kan du spare mange penge. Og husk at vegetariske retter kan være både smagfulde og lette at tilberede.