Undgå madspild: 6 tips til enhver smag

Madspild har vidtrækkende konsekvenser og påvirker både den bæredygtige udvikling globalt og din private økonomi.

Få 6 tips til at undgå madspild og spar samtidig penge.
Ved at fokusere på dine mad- og indkøbsvaner, kan du bidrage til en mere bæredygtig madkultur og samtidig spare penge.

Med den globale befolkningsvækst, migration, interkulturel turisme og andre faktorer er efterspørgslen efter fødevarer steget, såvel som metoderne til at skaffe og levere dem, hvilket har resulteret i hylder bugnende med varer. Denne overflod af produkter har både økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser.

Det kan virke uoverskueligt at indtænke hele den globale fødekæde, når man står i supermarkedet og handler. Derfor bringer vi nogle tips til, hvordan du ved at fokusere på dine egne mad- og indkøbsvaner, kan bidrage til en mere bæredygtig madkultur og samtidig spare penge. Der er nemlig mange penge at spare.

Sådan bekæmper du madspild:

  1. Planlæg din indkøbstur og dit budget

    Reducér antallet af indkøb til to dage om ugen, eller endda kun én dag. På den måde har du tid til at bruge de varer du har købt og tjekke hvilke fødevarer du allerede har i køleskabet (så du ikke køber dem to gange), før du foretager nye indkøb. Du kan hermed også lave en realistisk indkøbsliste, baseret på dit reelle behov. Sørg også for at tjekke dit madbudget, så du ikke bruger flere penge end du har.
  2. Vær forberedt når du køber ind

    Reklamer der opfordrer til at købe mad og dagligvare er overalt, og butikkerne lokker med spotvarer og fristende tilbud. Derfor er det vigtigt ikke at være sulten på indkøbsturen, fordi du risikerer at købe hele butikken.
  3. Vær en "bybonde"

    Hvis du har et ledigt sted (som f.eks. en del af altanen), kan du indrette det til en mini-have med grøntsager og krydderurter. Du kan da nyde den friske smag af de fødevarer, du dyrker - sunde og næsten gratis.
  4. Vær kreativ og genfortolk naturens gang

    Selvom grøntsager har fået et udseende, som ikke ligefrem er æstetisk, så prøv at bruge dem alligevel. For eksempel kan tomater blive til en lækker bouillon, der kan bruges til vinterens gryderetter og bær til fantastisk marmelade. Og husk, disse fødevarer kan også bruges til dyrefoder eller endda naturlig gødning.
  5. Har du strukturelle evner?

    Du kan bruge dem til dit køleskab eller viktualierum. Organiser maden så de produkter du købte først står yderst, og derefter de nye. På denne måde bruger du det, du allerede har købt, og nyder de nye produkter - stadig friske.
  6. Sharing is caring

    Maden i køleskabet er i perfekt stand, men du ved, at du ikke får det brugt! Tøv ikke med at donere det (i deres nuværende form eller tilberedt). Du kan f.eks. donere til hjemløse, eller andre udsatte befolkningsgrupper. Der vil helt sikkert være andre mennesker der vil nyde det, og sætte pris på din omsorg.