7 økonomiske lifehacks til en sund økonomi

Højere priser og stigende rentesatser gør, at mange af os er på udkig efter gode økonomiske lifehacks. Hos Intrum har vi samlet syv gode råd til hvordan du kan få styr på økonomien, nu og fremover

Mand og kvinde sidder ved en computer og tjekker deres økonomi.
 1. Sørg for at have så få faste omkostninger som muligt

  Kig på dine udgifter og find ud af, hvad der virkelig er vigtigt dig. Har du reelt brug for det dyre abonnement med en 12 måneders bindingsperiode? Er du virkelig nødt til at have alle streamingabonnementerne? Jo lavere faste omkostninger, jo mere fleksibilitet og kontrol har du over dine penge.
 2. Tænk en ekstra gang før du køber noget

  Online shopping og specialtilbud gør det nemt at købe nu og her. Hvis du er tilbøjelig til spontant at bruge penge på ting, du egentlig ikke vil have, så giv dig selv en ”timeout”. Hvis du stadig mener, at du har brug for varen eller tjenesten en dag eller en uge senere, vil det stadig være muligt at købe på dét tidspunkt.
 3. Læg penge til side til fremtidige regninger, opret en bufferkonto

  Læg penge til side i løbet af hele året, så du har penge til at betale de regninger, der forfalder én gang om året. På den måde er du økonomisk klar, når de forfalder. At opbygge en buffer vil også hjælpe dig med at kunne klare uventede omkostninger, når fx bilen skal til service eller vaskemaskine skal skiftes. Sæt et mindre beløb af hver måned til at fylde bufferkontoen.
 4. Tjek bankrenten og dine forsikringer

  At du for et år siden havde den bedste bankrente, er ikke ensbetydende med, at det er den bedste i dag. Tjek hvilken rente du kan få hos andre banker. Det samme gælder dine forsikringer. Kan du få bedre prise hos et andet forsikringsselskab? Ved at tjekke priser hos forskellige udbydere og sammenligne med den aktuelle udbyder, kan du måske spare mange penge.
 5. Sammenlign priser

  Det er altid værd at tage sig tid til at sammenligne – nogle gange er de tilbud, der lyder bedst, dyrere i det lange løb. Du kan for eksempel på pricerunner.dk tjekke om handlen virkelig er så god, som den ser ud til.
 6. Hvis der sker noget uventet, så lav et nyt budget

  Vi skal alle klare uventede omkostninger ind imellem. Uanset om det er fordi du har brugt for mange penge på en ferie eller vaskemaskinen er gået i stykker. Når det sker, skal du ikke stikke hovedet i sandet. Kig budgettet igennem, lav et nyt som passer til den aktuelle virkelighed og kom videre.
 7. Underskriv aldrig en kontrakt uden først at have læst ”det der står med småt”

  Når man har travlt, er det nemt bare at underskrive dokumenter uden at være særlig opmærksom. At tage dig tid til at læse vilkår og betingelser godt igennem, kan have en enorm betydning. Hvis du ikke gør det, kan det i værste fald betyde, at du skriver under på noget, du ikke ved hvad er eller hvordan du kan komme ud af igen. For eksempel er mange gratis prøveperioder ofte forbundet med automatiske omkostninger, hvis du ikke når at afbestille i tide.

Med disse syv lifehacks i baghovedet, står du sandsynligvis stærkere rustet til at tackle de udfordringer, efteråret og vinteren måtte byder på.

Hvis du alligevel føler, at tingene kommer lidt ud af kontrol økonomisk set, så skal du ikke gå i panik. Søg råd hos en du stoler på så hurtigt som muligt. Snak med en långiver eller en gratis og uafhængig gældsrådgivning, som for eksempel Forbrugerrådet Tænk’s gældsrådgivning, så de kan hjælpe dig tilbage på rette vej.