9 opsparingstips du kan afprøve

Måske har du sat sat dig nogle nye mål med hensyn til opsparing? Og vil du gerne se hurtigere resultater? Her er 9 tips som hjælper dig i gang.

Hvad enten du sparer op til en lejlighed, til at nedbringe gæld eller andet, så findes der nogle enkle redskaber, du kan benytte i hverdagen for at spare penge op på kort tid — uden at vende fuldstændig op og ned på din hverdag.

1. Følg det budget du har lavet

Lav et budget med en oversigt over faste indtægter og udgifter. Beløbet der er til overs, når du har trukket udgifterne fra indtægterne, er penge du kan fordele mellem leveomkostninger og opsparing.

2. Læg madplaner

Udgifterne til mad udgør en stor post for de fleste. Sæt et beløb af i budgettet til mad og planlæg dine måltider. Ved at planlægge indkøb og have faste madplaner, kan du spare en del penge, og du kan undgå de impulskøb, som går hårdt ud over pengepungen, når du er sulten.

Travl café

3. Indfør stop for shopping

For at nå dit opsparingsmål, er det en god idé at indføre et stop for shopping i den periode, hvor du ønsker at spare lidt ekstra penge op. Lav en liste over ting du ønsker at købe, og tjek efter opsparingsperioden, om det faktisk var ting, du havde brug for. Ofte er det sådan, at det TV eller den tjekkede jakke måske alligevel ikke var så nødvendig en anskaffelse.

4. Vær social uden at bruge penge

Ofte betyder sociale sammenkomster at man også skal bruge penge, men sådan behøver det ikke være. Vær ærlig overfor dine venner og familien og forklar, at du ønsker at spare penge op i den kommende tid. Kom med forslag til, hvad I kan lave sammen, for eksempel gå tur i skoven, se film i TV eller lave middag derhjemme. Måske du og dine venner sammen kan lave nogle mål for en opsparing? Det kan gøre dét at spare op meget hyggeligere og være er en god motivation til at få nået målet.

Her kan du finde 30 ting, du kan lave i weekenden uden at bruge penge

5. Spar penge på strømregningen

Strømudgifter er en variabel omkostning, du kan reducere ved at være lidt bevidst om, hvad du bruger strøm til. Du kan spare strøm ved at slukke for lyset, når du ikke er hjemme, tage kortere brusebade og være varsom med brug af opvaskemaskine og tørretumbler. Disse enkelte opmærksomhedspunkter kan bidrage til at reducere din strømregning.

6. Skær alle de udgifter fra, som kan undværes

Tjek dit budget. Hvilke udgifter kan du skære fra, så pengene du får "frigivet" kan flyttes over til din opsparing? Du kan for eksempel sætte forskellige abonnementer såsom træningscenter, net-TV eller andre medlemsskaber på hold i en periode. Tobak er en typisk omkostning, som gør et stort indhug i hverdagens økonomi, så hvis du stopper med at ryge, vil du hurtigere kunne nå dit mål for opsparingen.

Læs mere om hvordan du kan reducere forbruget

7. Sælg ting du ikke bruger

Det kan føles rigtig godt at slippe af med ting, som ikke bliver brugt. Lav en opgørelse over det du ejer, og vurdér hvike ting du har brug for. Er det længe siden du har brugt det, eller er der ting du slet ikke kunne huske, at du ejede? Sælg det til andre, som bliver glade for det. Der findes flere netsider hvor du kan sælge alt fra interiør og tøj, til sportsudstyr eller elektronik, ligesom der også er auktionshuse som også gerne hjælper med salg af brugte ting.

8. Undgå de små udgifter

Identificér de typiske "lommetyve" i hverdagen såsom cappuccino på caféen på hjørnet eller småkøb i kiosken og på tanken. Køber du for eksempel to kopper kaffe om ugen, kan du bruge op til kr. 360 om måneden på drikkevarer, du kunne lave derhjemme og tage med på farten. På et år svarer det til kr. 4320, som havde gjort bedre gavn på en opsparingskonto.

9. Skaf en ekstraindtægt

Spæd til budgettet med et ekstra job i weekenden eller om eftermiddagen. Det kan for eksempel være som babysitter, hundepasser eller eksamensvagt. Du kan også tage småjob eller være tilkaldevikar. Den lille ekstra indtægt kan sættes direkte ind på din opsparingskonto.