Covid-19-krisen påvirker det europæiske betalingslandskab - virksomheder står over for hidtil uset usikkerhed

Intrum offentliggør i dag et whitepaper, der bekræfter Covid-19-krisens negative økonomiske påvirkning på virksomhedernes forretningsudsigter, betalingslandskabet og betalingsadfærd. Undersøgelsen blev udført blandt økonomiske ledere og virksomhedsledere i 9.980 virksomheder på tværs af 29 europæiske lande.

Skarpe fald i BNP på tværs af Europa presser nu omsætningen ned for virksomhederne, hvilket begrænser cash flowet, mens det øger presset på virksomhederne for at administrere deres økonomi og likviditet mere effektivt.

De langsigtede økonomiske konsekvenser af Covid-19 for de europæiske virksomheder er usikre. Men på kort sigt påvirker krisen allerede forbrugerne, hvilket fører til øget negativt økonomisk pres og et forringet økonomisk velbefindende. Lavere disponible indkomster påvirker forbrugernes mulighed for at betale regninger til tiden.

Som forventet rapporterede de adspurgte om en generel stigning i det økonomiske stressniveau. Under coronakrisen siger 1 ud af 2 (51%) af virksomhederne, at sene betalinger presser deres likviditet og truer deres overlevelse (39%).

Restaurationssbranchen har taget et hårdt slag under coronakrisen.

Hotel, restauration og fritid er ramt hårdt

Regerings- og myndighedsrestriktioner for rejser, shopping, restauranter, fitness og andre fritidsaktiviteter har ramt Europa hårdt. Selvom lockdowns nu løftes på tværs af kontinentet, vil pandemien sandsynligvis have en varig effekt på virksomheder inden for disse brancher.

4 ud af 10 fra denne branche (42%) siger, at en recession vil have en alvorlig indflydelse på deres virksomheder - det højeste tal af de 11 sektorer, Intrum har undersøgt.

Recession er den største udfordring for virksomhederne

Under Covid-19 har en af de største bekymringer for virksomhederne været recession, hvor 44% angiver at det vil have en alvorlig indvirkning på deres virksomhed, en stigning fra 26% før krisen.

Over halvdelen (56%) siger, at deres land allerede befinder sig i recession, eller vil komme det inden for et år. En stigning fra 28% i 2019. Før Covid-19 sagde 42% det samme, og efter udbruddet 64%. Italien (83%), Belgien (81%) og Slovakiet (81%) er de lande hvor flest angiver at være i recession eller forventer at komme det inden for et år.

Under Covid-19 har en af de største bekymringer for virksomhederne været recession.
Under Covid-19 har en af de største bekymringer for virksomhederne været recession.

4 ud af 10 (38%) siger, at en recession vil have en alvorlig indvirkning på deres virksomheder. Før Covid-19 angav 26%, at en recession vil medføre alvorlige konsekvenser for virksomheden, hvor 44% nu frygter dette efter Covid-19-udbruddet.

57% rangerer risikoen for en paneuropæisk recession blandt top 3 af de største betalingsudfordringer, for de næste tolv måneder. Før Covid-19 sagde 41% det samme, og efter udbruddet 66%.

Hjælp til at navigere i et udfordrende miljø

På baggrund af usædvanlige ændringer og afbrydelser af forsyningskæder, er virksomhederne på udkig efter hjælp til at navigere gennem udfordringerne. Der er også en stigning i anvendelsen af EU's direktiv omhandlende forsinket betaling*, som 23% af de europæiske virksomheder i undersøgelsen siger, at de altid benytter, sammenlignet med kun 8% I 2019.

Halvdelen af de europæiske virksomheder søger nu initiativer til at forhindre sene betalinger, samt ny lovgivning til at tackle problemet. Disse initiativer kan være vigtige elementer i, at sikre stabile pengestrømme for virksomhederne efter krisen.


* Direktivet om forsinket betaling er et EU-direktiv, der sigter mod at skifte til en kultur med prompte betaling. Direktivet om forsinket betaling anbefaler, at betalingsperioder for virksomheder er højst 60 dage og for offentlige myndigheder 30 dage.


Få mere viden