Effektive økonomitips til studerende

Er du en af dem, der synes, at din SU forsvinder lidt for hurtigt? Det er ikke altid let at få enderne til at mødes, når du er studerende, især når du ikke længere bor hjemme. Din studieøkonomi kan føles stram, men der er en række trin, du kan tage for at få pengene til at række længere. Her er vores bedste råd til, hvordan du administrerer din økonomi som studerende.

Studerende

Når din SU tikker ind på kontoen, kan det være fristende at bruge pengene på byture eller nyt tøj. Desværre er dette sjældent en god idé. Fejlkøb i starten af semesteret kan føre til en økonomisk udfordrende studiestart. Gør dig klar til efteråret med en sund studieøkonomi ved at følge disse trin:

1. Lav et studiebudget og overhold det

Får du høj puls af begrebet "budget"? Det er der ingen grund til. Det vigtigste er at have styr på, hvordan du bruger dine penge, så du ikke skal spise havregrød i tre uger, fordi du brugte hele SU’en på 3 dage. Ved at følge et budget får du et bedre overblik over dine udgifter.

Opsætning af et studiebudget svarer til at lave et almindeligt husholdningsbudget. Start med at beregne din indkomst og udgifter, og hold derefter øje med dit månedlige forbrug og juster det efter behov.

2. Boligudgifter

Uanset om du bor på et kollegie, i en studiebolig, en almindelig lejebolig eller endda i et forældrekøb, udgør boligomkostninger sandsynligvis den største del af dit budget. Sørg for at medregne omkostninger som el, vand og varme i dit budget. For at danne et nøjagtigt estimat, kan du spørge udlejer eller den tidligere lejer om de omtrentlige omkostninger. Du kan også overveje at dele bolig med andre studerende for at reducere omkostningerne.

3. Madomkostninger

Lav en madplan og planlæg dine indkøb for at begrænse madudgifterne, så du ikke ender med at købe dyre færdigretter og takeaway. Du kan også overvej at lave en madklub med nogle venner, hvor I deler udgifterne til fælles måltider.

4. Transport og telefoni

Prisen for offentlig transport kan variere afhængigt af lokation. Find ud af hvad priserne er i dit område og overvej alternative transportmetoder, som at gå eller cykle, hvis du bor tæt på dit uddannelsessted.

Når det kommer til telefoni og internet, kan du bruge prissammenligningssider for at finde de bedste tilbud på mobilabonnementer og internetforbindelser. Nogle udbydere tilbyder pakker, der inkluderer streamingtjenester, hvilket kan spare dig penge.

5. Variable omkostninger

At have et stramt budget betyder ikke, at du ikke kan have det sjovt. Sæt en månedlig beløb til side til sociale aktiviteter, cafébesøg og underholdning. Husk også at inkludere andre variable udgifter i dit budget, såsom tøj, studiebøger og rejser.  Sørg for at medregne øgede omkostningerne i starten af skoleåret, så du undgår ubehagelige overrasket som følge af prisstigninger senere på året.

6. Overvej at få et deltidsjob

Find et deltidsjob for at give din økonomi lidt mere luft. Med en højere indkomst kan du enten spare penge op eller bruge dem på det, du synes er sjovt, som for eksempel en rejse.

3 gyldne regler til at booste dit budget

  1. Planlæg i forvejen

    Når du laver dit budget, så inkludér så mange udgifter som muligt. Jo mere du ved om din økonomiske situation, jo lettere er det at holde styr på den.

    Hvis du skylder penge og er bekymret, skal du ikke vente! Tal med de organisationer og virksomheder, du skylder penge. Forklar din situation og forsøg at finde en løsning med en afdragsordning. Undlader du at håndtere økonomiske problemer, risikerer du at betale dyre renter og gebyrer.
  2. Hold øje med dine udgifter

    At have et stramt budget kræver større disciplin. Der er derfor ekstra vigtigt, at føre regelmæssigt regnskab - gør det gerne til en vane, at tjekke dine udgifter ugentligt.

    Mange banker tilbyder apps, der kan spore dine udgifter i forskellige kategorier. Sammenlign din faktiske økonomiske situation med dit budget og foretag nødvendige justeringer. Dette vil hjælpe dig med at tilpasse din livsstil til din økonomiske situation og søge hjælp, hvis det er nødvendigt.

    Din bank kan også hjælpe dig med studielån, opsparingsmuligheder eller kassekredit, men pas på forbrugslån, da det ofte fører til at du gældsætter dig unødvendigt hårdt for fremtiden. Tænk dig altid godt om, før du underskriver noget.
  3. Brug dine penge klogt

    Mens nogle udgifter er faste, kan du reducere andre ved at kigge efter tilbud og skifte udbyder, når du ser en billigere mulighed. Lær at bruge dine penge klogt: køb sæsonbetonede fødevarer, hold øje med tilbudsaviserne, udnyt Happy Hour, køb i større mængder og lav mad til flere dage ad gangen. Overvej også lokale online markedspladser som Den Blå Avis eller Facebook Marketplace for fx at finde økonomiske løsninger til møbler og husholdningsapparater.

Med disse råd i baghovedet, kan du forbedre din studieøkonomi og få en sundere økonomisk fremtid som studerende.

Er du lidt usikker på, hvordan du kommer i gang med budgettet? Her kan du læse mere om, hvordan du opretter et godt budget.