Bufferkonto - sådan opbygger du en økonomisk buffer

Opbygning af en bufferkonto er vigtigere end nogensinde. Med en stadig mere strammende økonomi er det afgørende at have midler opsparet til at være forberedt på stigende udgifter. Læs her hvordan du opbygger en økonomisk buffer, og hvor meget du bør spare op!

Hvorfor bør du have en bufferkonto?

Hverdagen kan pludselig vende på hovedet, og det er praktisk talt umuligt at forberede sig på alt der kan ske. Vaskemaskinen kan pludselig gå i stykker, et kæledyr kan blive akut syg, eller du kan miste dit arbejde uden varsel.

Har du imidlertid opbygget en bufferkonto på forhånd, kan du opretholde den økonomiske stabilitet og tryghed. Der skal ikke mere til, end at sætte lidt ekstra penge til side hver måned, så minimerer du betragteligt risikoen for at havne i en økonomisk vanskelig situation.

Her er 7 tips til hvordan du kan reducere dit forbrug og spare store summer!

Konsekvenser af ikke at have penge i baghånden

Det kan være svært at forestille sig, at der sker noget uforudset, men når situationen først opstår, og du ikke har sparet penge op, kan det få uheldige konsekvenser:

Større gæld

Hovedårsagen til, at de fleste optager smålån, er netop for at få penge til uforudsete udgifter. Ofte haster det med at få betalt, og uden en økonomisk buffer har du sjældent ikke andet valg end at optage et lån uden sikkerhed eller bruge kredit. Dette fører til større gæld.

Selvom det kan være en løsning på kort sigt, fører det normalt til højere omkostninger og øgede månedlige betalinger. Til sidst kan gælden blive overvældende, og det er nemt at miste kontrollen. Har du allerede rodet din økonomi lidt til? Få hjælp her!

Økonomisk stress

Når regningerne begynder at hobe sig op, og vi kæmper for at betale, har vi en tendens til at udskyde problemerne. Desværre fører dette ofte til en forværring af situationen og resulterer i økonomisk stress. En lille lækage kan hurtigt udvikle sig til en større oversvømmelse.

Har du oplevet at gå fra lykkerus til inkassokrav? Her er hvad du bør gøre!

Formålet med en bufferkonto er at sikre, at du har tilstrækkelige midler til rådighed til at håndtere uforudsete udgifter – uden at opleve økonomisk stress eller pådrage dig ekstra omkostninger.

Hvordan spare man op til en buffer?

Når du begynder at spare en bufferkonto op, er det en god praksis at lave faste månedlige indskud. Pengene bør opbevares på en separat konto fra din forbrugskonto, og være nem at få adgang til. Det er vigtigt, at pengene ikke er låst fast, men kan frigives, så snart behovet opstår.

Mekaniker som arbejder med et bildæk, illustrerer at det er klogt at have en bufferkonto, hvis der sker noget med bilen.
Hav en bufferkonto så du har råd til uforudsete udgifter.

Hvor meget bør du have på en bufferkonto?

Hvor stor bufferen bør være varierer fra person til person. Finansielle institutioner anbefaler normalt at have en buffer svarende til tre til seks måneders løn, men du kan starte med at opbygge en buffer på 10.000 til 15.000 kroner. Det vil være nok til at dække de fleste uforudsete udgifter.

Afbetale gæld eller spare op?

Når der opstår en situation, som kræver, at du tømmer din bufferkonto, er det vigtigt at begynde at spare op igen hurtigst muligt. Men hvis du har anden gæld med høje renter, kan det være klogt at prioritere at betale dem af først. Derefter kan du fokusere på at genopbygge en økonomisk buffer.

Det tager tid at spare op, så læg ikke for stort pres på dig selv. At udvikle gode vaner og spare lidt op hver måned vil gøre en væsentlig forskel på lang sigt